Novosti

Priče za PET(ak)! – Legende

Priče za PET(ak) – Dubrovnik

“Svugdje pođi, ali kući dođi” rečenica je koju smo puno puta čuli, a našem Mišku i uputili. Srećom, poslušao nas je! Bilo je lijepo, bilo je uzbudljivo, zanimljivo i poučno kako za njega tako i za sve nas koji smo pomno pratili svaki njegov korak. Ipak, priča tu ne staje.
Naš najdraži patuljak avanturist ide na zasluženi, ali i aktivni odmor s kojeg će nas također redovito izvještavati svojim javljanjima!
Miško, ugodan odmor i super turbo ljeto!
“Svijet je poput knjige. Oni koji ne putuju su pročitali samo jednu stranicu.” Augustin

Priče za PET(ak) – Hvar

Otok Hvar pravi je jadranski dragulj i jedna od najtoplijih europskih ljetnih destinacija. Naš Miško poslao nam je razglednicu i napisao: Ovo je otok sunca, mora, plaža i maslinovog ulja!
Dragi Miško uživaj na Hvaru i vidimo se uskoro!
Dok nas grije baranjsko sunce, poslušajmo legendu Hvarska posljednja večera. Ugodan vikend svima!

Priče za PET(ak)! – Split

Punih 17 stoljeća traje priča o Splitu, još otkako je rimski car Dioklecijan odlučio baš na tom poluotoku blizu velikog rimskog grada Salone izgraditi palaču u kojoj bi u miru proveo posljednje godine svoga života.

Naš Miško ne bi bio pravi čovik da nije svratio do Splita i istražio zašto Splićani svoj grad najviše vole opisivati riječima “Nema Splita do Splita”?

EDIT: Dragi naši, proljetni umor obuzeo je našeg lektora i potkrale su mu se dvije greškice u tekstu.
Ako ih pronađete, javite se u Knjižnicu i osvojite mali poklon!

Priče za PET(ak)- Zmajevac

Naš dragi kolega Miško odmara svoje nogice u Šibeniku. Danas smo odlučili ne smetati mu jer smo primijetili kako ga je uhvatila nostalgija za Baranjom i njegovim domom.

Zato danas uskače njegov prijatelj Tibi koji će vam ispričati priču o Riđokosoj Marti, poznatijoj po imenu Vörös Márta. I dan danas kada sunce obasja Dunav, vidi se odsjaj njezinih zlatnika koji nikada nisu pronađeni. Na mjestu gdje je Dunav izbacio njezino tijelo nazvali su Vörösmartom (Zmajevac).

Priče za PET(ak) – Vransko jezero

O nastanku nekih jezera i danas žive legende. Legenda o Vranskom jezeru na Cresu priča o dvije sestre, od kojih je jedna bila bogata i okrutna pa joj je Bog za kaznu razrušio i potom potopio dvorac koji se, kažu neki, i danas može vidjeti na dnu jezera.Naš Miško odlučio je put pod noge i kampirati u Parku prirode Vransko jezero (nadamo se da neće imati nikakvih problema). Miško uživaj u vikendu i pozdravi prijatelje!

Priče za PET(ak)- Cres

Našem avanturistu Mišku je žao što ne može danas biti s nama dok slavimo Noć knjige, ali vjerujemo kako će ga to brzo proći jer je taman stigao na otok Cres. Divno vrijeme, ljudi, hrana, što bi više mogao poželjeti? Nažalost, mi mu se ne možemo pridružiti, ali možemo zajedno uživati u prekrasnom videu koji je za nas snimio i naučiti nešto više o legendama!

Plitvička jezera

Zamislite tajanstvenu damu zvanu Crna kraljica. Živi na Velebitu u vilinskom dvoru. Sišla je među ljude koji su zbog jake suše molili (prosili) za pomoć, donijela kišu i stvorila jezera. Prvo je jezero nazvano Prošćansko jer ga je narod isprosio. Možete li pogoditi gdje je ovoga petka naš patuljak Miško? Odgovor ćete saznati ukoliko pogledate video😎

Zagreb

𝑍𝑎𝑔𝑟𝑒𝑏, 𝑍𝑎𝑔𝑟𝑒𝑏

𝑜𝑡𝑣𝑜𝑟𝑖 𝑣𝑟𝑎𝑡𝑎 𝑝𝑎𝑟𝑘𝑜𝑣𝑎 𝑠𝑛𝑎

𝑍𝑎𝑔𝑟𝑒𝑏, 𝑍𝑎𝑔𝑟𝑒𝑏

𝑡𝑖𝑠𝑢𝑐́𝑢 𝑝𝑜𝑧𝑑𝑟𝑎𝑣𝑎 𝑛𝑜𝑠𝑖𝑚 𝑡𝑖 𝑗𝑎!

Pogađate, naš putoholičar Miško stigao je do glavnog grada! Kako mu je bilo u Zagrebu, što je sve naučio, te kako je nastala legende o Zagrebu otkrivamo u videu! Dragi knjiški Miško uživaj i za nas, a mi te i dalje čekamo u Gradskoj knjižnici Beli Manastir!

Varaždin

Svjetski dan pripovijedanja proslava je umijeća pripovijedanja, a obilježava se sutra, 20. ožujka. Toga dana pripovjedači diljem svijeta pričaju bajke, mitove, legende te čudesne doživljaje.Naš patuljak Miško još uvijek putuje i danas je stigao u jedan posebno lijepi grad. Pogledajte kuda je stigao, te poslušajte njegovu današnju zanimljivu priču uoči Svjetskog dana pripovijedanja

Sveti Martin na Muri

Naš je patuljak još uvijek na putu, a prošli je tjedan stigao do Međimurja. Kako mu je bilo lijepo, odlučio je ondje ostati još neko vrijeme. A onda se nešto dogodilo! Zanima vas što? Saznat ćete ako pogledate i današnje zgode našeg Miška.

Međimurje

Pozdrav svima iz predivnog Međimurja! Svakim danom sam dalje od Baranje, ali moram priznati da uživam u svakom koraku na ovom putovanju.
A koja je legenda danas na redu? To vam neću otkriti, nego prepuštam vama! Za sada toliko od mene, adios!

Đurđevac

Prijatelji moji! Stigoh ja u Đurđevac! Predivan, sunčani dan idealan je za razgledavanje ovog grada. Dok se ja malo odmaram, vi poslušajte legendu o Picoku koji je spasio grad. Očekujemo vaše komentare!

Đakovo

“Kada iz daljine čuješ zvona katedrale,gdje nam lipicanci krase običaje stare,kada čuješ tamburice, bisernice male,to je pjesma najljepšega grada.”Da, da, naš patuljak Miško stigao je u Đakovo! Što je sve vidio i naučio, te koju smo vam legendu za danas pripremili saznat ćete ako pogledate video! A sada Miško!“Đakovo, najdraži grade”- Autorica pjesme Marijana Matijević

Vinkovci

Nakon izleta u Kopačkom ritu, patuljak Miško nastavlja svoju pustolovinu. Danas nam se javlja iz Vinkovaca gdje je saznao mnoštvo novih informacija. Pogledajte današnji video, poslušajte priču o Iliji i saznajte zašto gromovi pucaju.

Kopački rit

Iiiii avantura počinje! Ovoga petka naš patuljak Miško nam se javlja iz Kopačkog rita! Kako mu je bilo, što je sve naučio saznat ćete ako pogledate video do kraja. Ujedno, poslušajte i legendu o nastanku određenih životinja.
Željno iščekujemo vaše komentare! A sada Miško!

Polazak na put

Prije svakog polaska na put, potrebno je sve dobro isplanirati. Pogledajte kako se naš patuljak Miško pripremao. Budite uz nas petkom i pratite Miškove nove pustolovine.

Jeste li znali kako su prema nekim legendama gnomovi zaštitnici domova i ako ih nekome poklonite, poklonili ste ljudima zaštitu. Vašu i našu knjižnicu tako čuva Miško koji se toliko udomaćio da ga ne možemo nikome pokloniti (isprike, al nije nam žao), ali smo na njegovu inicijativu za sve vas pripremili nešto posebno.
Naime, Miško je odlučio krenuti u najveću avanturu svog dugog života (ne pitamo ga za godine, ali vjerujemo kako ih se nakupilo) i pri tome posjetiti razne neistražene kutke i priče Lijepe naše.
Budite uz nas svakoga petka kada vam donosimo poznate i manje poznate legende iz cijele Hrvatske.

Najava

Skip to content