Nekategorizirano

Priče za PET(ak)!

Norveška

Naš Miško obišao je skoro cijeli svijet i stigao na posljednje odredište – Norvešku! Iako je htio biti dijelom tradicije friluftsliv – norveški pojam težak za napisati, a još teži za izgovoriti, koji označava život i boravak u prirodi, čak i na hladnim temperaturama, u svrhu što boljeg povezivanja s prirodom – Miško je rekao dosta!
Torbe su spremne, karta rezervirana i idući tjedan je Miško ponovno dio knjižnične ekipe. Sretan put kolega i vidimo se uskoro!

Španjolska

Ovoga petka slušamo španjolsku priču za djecu „Zašto su u magarca duge uši“.
Našem Mišku ni hladno vrijeme ne može pokvariti planove u Španjolskoj, stoga dragi kolega a la salud y volver a casa rápido! 💃

Švicarska

Švicarska je jedina zemlja s četiri nacionalna jezika i jedna od onih zemalja u koje se može ići u bilo koje doba i uživati na najbolji način. Knjiški Miško nam ovaj tjedan donosi kratki vodič kroz Švicarsku i stvari po kojima je danas poznata u svijetu.
Ovaj petak poslušajte legendu o Williamu Tellu. Ugodan vikend svima!

Italija

Italija – zemlja kulture, mode, automobila, gastronomije, arhitekture! Naš Miško odlučio je pobjeći od kiše u susjednu Italiju i provjeriti vode li uistinu svi putevi u Rim. Dok Miško uživa u razgledavanju, mi zajedno možemo poslušati priču Voda plesačica.
Ugodan vikend svima i veeeeeeliki pozdrav od Gradske knjižnice Beli Manastir!
P.S. Bacite oko i na nove Viber naljepnice Gradske knjižnice Beli Manastir☃️

Grčka

Zemlja antike, drevne civilizacije koja je utjecala na cjelokupni zapadni svijet i zemlja mediteranskog šarma, nepokolebljive snage i vedrine, sve je to Grčka!
Miško je odlučio vikend provesti istražujući ljepote Grčke, a kako mi ne možemo s njim sve vas pozivamo da uživate u predivnim razglednicama i narodnoj priči pod nazivom Usnuli kraljević .
Do idućeg petka Αντίο!

Turska

Nekima je možda najpoznatija po Aja Sofiji, nekima po Ataturku, bilo kako bilo, ova prilično velika zemlja krije razne ljepote i zanimljivosti, pa zajedno s našim Miškom napravite šetnju po Turskoj i pritom poslušajte usmenu priču Čovjek i zmija.

Bugarska

Kad će taj petak? Jeste li i vi među onima koji zazivaju kraj radnog tjedna i željno iščekuju trenutke odmora? U doba kada je slobodnog vremena sve manje, više cijenimo trenutke u kojima možemo zaboraviti na posao i posvetiti se obitelji, prijateljima i sebi, ali i hobijima u kojima uživamo.
Naš Miško danas se nalazi u Bugarskoj i pripremio nam je prigodnu priču pod nazivom Brz posao.
Svima želimo uspješan kraj radnog tjedna i ugodan vikend. Uživajte u sitnim životnim radostima i posjetite Gradsku knjižnicu Beli Manastir!

Rumunjska

Približava nam se još jednom – Noć vještica ili Halloween! Miško se ovaj tjedan javlja iz Rumunjske (slučajnost ili ne??) i poručuje: Nu te-am uitat!
Dragi kolega, nismo ni mi tebe zaboravili i jedva čekamo da se vratiš kući. Dok Miško istražuje Rumunjsku poslušajte jednu strašnuuuuu priču pod nazivom Vitez kraljevna.
La revedere!

Slovačka

Bajka Hroma lisica potječe iz Slovačke. Inačicu ove bajke pronalazimo među bajkama braće Grimm pod nazivom Zlatna ptica te i u Arapskim noćima. Jeste li čuli za izreku: Čovjekovo desno oko uvijek se smije, a lijevo kupa u suzama? Upravo je to tema današnje priče Hroma lisica.

Mađarska

Kolega Miško šalje nam velike pozdrave iz Mađarske i poručuje svima- Čitajmo da ne ostanemo bez riječi! Nažalost kolega nam se ne može pridružiti u obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige, ali to ne znači da nije naš najveći knjiški navijač!🥳

Austrija

„Ja sam galeb koji ne pripada ni jednoj zemlji“ – rekla je princeza Sissi, nekada najljepša žena Europe.
Svako kraljevstvo ima svoju princezu ili princa, a kolega Miško je uistinu princ našeg malog kraljevstva.
Na tragovima velikih remek-djela, susreti s ljudima koji su bili inspirirani čarobnim mjestima u svakome od nas budi radoznalost: osjetiti nepoznato, otkriti novo, skupljati iskustva – to je kulturna avantura u Austriji.
Dok Miško putuje Austrijom, mi u Baranji možemo uživati u jesenskom ozračju i slušati priču pod nazivom Kraljeva kći. Ugodan vikend!

Češka

Smještena u središtu Europe, Češka je popularna destinacija. Duga povijest, dvanaest UNESCO spomenika Svjetske baštine, zanimljiva kultura i divni ljudi čine Češku mjestom koje vrijedi doživjeti.
Sve je to bio dovoljan razlog našem dragom Mišku koji je odlučio kako će upravo iz Češke krenuti na proputovanje svijetom 😊.
Ukolikoželite biti dio ove pustolovine, slušati o legendama dok uživate u veličanstvenim srednjovjekovnim gradovima, dvorcima i vrtovima slijedite vodiča Miška svakog petka!
Ovoga petka poslušajte češku narodnu priču „Okamenjeni plemić“ i uživajte u divnim fotkama koje nam je poslao knjiški kolega Miško.
Ugodan vikend želi vam cijela ekipa Gradske knjižnice Beli Manastir!

Skip to content