Novosti

Knjižničarski izazov

Knjižničarski izazov (30)

„Ono što mi zovemo početkom često je kraj, a da bismo napravili kraj moramo započeti. Kraj je ono gdje počinjemo“, T.S. Eliot.

Dan po dan, mjesec po mjesec i došli smo do posljednjeg knjižničarskog izazova.

Današnji izazov je iskrena i topla priča bez patetike o djeci koju je svijet zaboravio. Riječ je o knjizi Andy Mulligana Smeće. U neimenovanoj zemlji Trećeg svijeta, u ne tako dalekoj budućnosti, tri dječaka žive na smetlištu i preživljavaju kopajući kroz planine smeća u potrazi za bilo čime što mogu prodati. Jednog dana, Raphael pronađe nešto vrlo posebno i vrlo tajanstveno – kožnatu torbicu s neobičnim sadržajem.
Odluči ju zadržati iako policija nudi izdašnu nagradu za njezin povratak. No, posljedice te odluke bit će zastrašujuće i uskoro trojica prijatelja moraju bježati kako bi spasili goli život i otkrili tajnu torbice. Raphael, Gardo i Štakor – dječaci bez obrazovanja, bez roditelja, doma i novaca – riješit će zagonetku i ispraviti strašnu nepravdu…

Knjižničarski izazov (29)

Roman “Susjed” priča je o ženi opsjednutoj svojim susjedom na tragu filma “Misery”. Glavna junakinja prosječna je usamljena 37-godišnjakinja, koja se preko svake mjere zaljubljuje u susjeda kojega svakoga jutra sreće na stubištu. Iako s njime osim konvencionalnog pozdrava “dobro jutro” nikada ne razmijeni niti jednu drugu riječ, u njenoj se glavi razvija ljubavna priča koja ju tjera da iskorači iz svoje prosječnosti i preobrazi se u potpuno drugačiju osobu, pretvarajući zbivanja u romanu u napetu psihološku dramu.

Ukoliko niste čitali roman Susjed ovo je pravi izazov za vas. Vrata knjižnice otvorena su sve do 19 sati i tko prvi njegovo! Vidimo se!

Knjižničarski izazov (28)

Morate upoznati Ovea. Ljudi poput njega prava su noćna mora za susjede. Ima svo vrijeme ovog svijeta, prozor s kojeg drži na oku cijelu ulicu, stroge principe, kirurški precizne rutine i – kratak fitilj. Dozlaboga je drzak i inatljiv. Prezire svijet oko sebe, točnije – ono u što se neuredna, neodgovorna i nesposobna ljudska rasa prometnula. A nije ni da svijet njega silno voli…

Ukoliko niste još čitali Čovjek zvan Ove, ovo je onda pravi izazov za vas!

Knjižničarski izazov (27)

Lena, Bridget, Tibby i Carmen imaju 15 godina i najbolje su prijateljice od rođenja. Pred njima je prvo ljeto koje će provesti odvojene. No, prije nego se razdvoje polažu prisegu i postaju sestre po trapericama.

Knjižničarski izazov (26)

Vjerujemo da ste svi upoznati sa književnim stvaralaštvom jednog od našeg najplodonosnijeg književnika. Stoga je današnji izazov kratak i jasan: izazivamo vas da posudite i pročitate bilo koju knjigu Pavla Pavličića!

Knjižničarski izazov (25)

U moru današnjih teorija zavjera i alternativnih mogućnosti o našoj zemlji i svijetu uopće, bez obzira u koju teoriju vjerovali, uvijek možete pročitati još jednu, možda i najdrugačiju teoriju do sada i uz to se dobro nasmijati i zabaviti. Mislite da ste spremni?! Izazivamo vas!

Knjižničarski izazov (24)

Ukoliko želite pročitati nešto lagano, zanimljivo i nadasve duhovito izazivamo vas na čitanje Ephraima Kishona – Kod kuće je najgore.
Kod kuće je najgore knjiga je koja se sastoji od 34 obiteljske priče. U svakoj od njih susrećemo razne zgode glavnoga lika, pisca Ephraima Kishona. Njegovu obitelj čine najbolja supruga na svijetu, djeca Rafi, Amir i Renana. Kishon je najzabavniji i najduhovitiji kada piše o sebi i svojoj obitelji.

Sve priče odišu nevjerojatnim humorom i sve su one u potpunosti istinite jer se identične stvari događaju kod gotovo svake obitelji. Riječ je o svakidašnjim zgodama i nezgodama koje proživljavaju roditelji širom svijeta, a u te se priče može uživjeti gotovo svaki čitatelj.

Iako ovaj naslov sugerira kako je kod kuće uvijek najgore, poanta svih ovih priča jest da, bez obzira na to koliko nas naši najmiliji ponekad izluđivali, najveća ljubav jest upravo ljubav prema obitelji.

Knjižničarski izazov (23.)

Roman “Sladoledari” Ernesta van der Kwasta najavljen je kao senzualna oda poeziji i ženama i dirljiva priča o ljubavi, koja se čita u dahu. Priča prati obitelji Talamini, glasovitu dinastiju sladoledara-umjetnika čiji je život podijeljen na proljeće, ljeto i jesen, kada cijela obitelj u Nizozemskoj radi i prodaje sladoled, te zimu koju provodi visoko u talijanskim Alpama, u selu iz kojeg potječe mnogo obitelji sladoledara, gdje se sladoled nekada radio od leda iz ledenjaka.Autora zanima možemo li zaista, i kako, presjeći sve te niti koje nas povezuju s našom obitelj; možemo li zaista postati to što jesmo ili je to što ćemo postati već predodređeno? Što vi mislite?

Knjižničarski izazov (22.)

Jeste li znali da je 60-70 % naše komunikacije posredovano govorom tijela, a ne isključivo jezikom? Vrijeme je da naučite čitati misli na temelju ljudskih gesti i kretnja, a upravo je to tema današnjeg knjižničarskog izazova!Odvažite se na izazov kako biste saznali: kako prepoznati kada netko laže, kako se svidjeti drugima, kako postići dobru suradnju, kako uspješno razgovarati i pregovarati, kako izabrati partnera…

Knjižničarski izazov (21.)

“𝐉𝐞𝐝𝐧𝐨𝐦 𝐬𝐚𝐦 𝐢𝐦𝐚𝐨 𝐝𝐣𝐞𝐯𝐨𝐣𝐤𝐮 𝐢𝐥𝐢 𝐛𝐨𝐥𝐣𝐞 𝐫𝐞ć𝐢, 𝐨𝐧𝐚 𝐣𝐞 𝐢𝐦𝐚𝐥𝐚 𝐦𝐞𝐧𝐞”.
Tridesetsedmogodišnji Tori Watanabe prilikom izlaska iz aviona u Njemačkoj začuje pjesmu Beatlesa Norveška šuma i ta pjesma probudi u njemu bolne uspomene na događaje između njegove devetnaeste i dvadesetprve godine.
Tako počinje Norveška šuma, najpoznatiji roman Harukija Murakamija objavljen 1987. godine kojim je osvojio mlađe čitatelje, one koji su se prepoznali u temama odrastanja, gubitka, preuzimanju odgovornosti za životne odluke.
Norvešku šumu svakako treba čitati stoga prihvatite ovaj izazov!

Knjižničarski izazov (20.)

Sjećate li svojih leksikona i spomenara? Jedno od pitanja glasilo je “Najbolja knjiga je…”.
Kada biste u ovom trenutku imali leksikon pred sobom koju biste knjigu upisali kao najbolju knjigu koju ste u životu pročitali?
Knjižničarka Ksenija Kovačević izaziva vas na čitanje ne baš tako male knjižice Otkrivanje nebesa. Prihvaćate li izazov?

Knjižničarski izazov (19.)

Poezija je oduvijek predstavljala određeni način bijega od stvarnosti koja nam se nerijetko i ne sviđa, pa je zato često pjesnicima, ali i čitateljima predstavljala utočište od briga i problema.
Jacques Prevert, francuski pjesnik opisao je poeziju kao ‘ono što se sanja, ono što se zamišlja, ono što se želi, i ono što se često dogodi. Poezija, to je stvarnije i korisnije ime života’.
Mi vas stoga ovaj tjedan izazivamo na čitanje poezije. Vidimo se u Gradskoj knjižnici Beli Manastir!

Knjižničarski izazov (18.)

Danas se svi koristimo internetom, društvenim mrežama i igricama preko interneta ne razmišljajući što sve stoji iza toga. Međutim, ponekad i iza najbezazlenijih stvari stoji velika opasnost – posebno za mlade koji se mogu lako uvući u složenu igru punu izazova.
Stoga vas danas izazivamo na čitanje suvremenog tehnološkog romana koji je nastao kao upozorenje mladima na opasnosti s intreneta.

Knjižničarski izazov (17.)

Ida Hegazi Hoyer napisala je očaravajuće uznemirujući, emocionalno intenzivan roman Oprosti s elementima psihološkog trilera koji se čita u dahu i doslovce ne ispušta iz ruku.
Prihvaćate li izazov? Čekamo vas sve do 19:00 sati! Vidimo se

Knjižničarski izazov (16.)

Uza sve okolnosti suvremenog života, ponekad nam se teško snaći u svakodnevnici. Strahovi, frustracije i dvojbe oko ispravnih odluka svakako ostavljaju traga. Zato poslušajte naš današnji izazov, pročitajte “Strah golmana pred jedanaestercem” Petera Handkea i postanite odvažni.

Knjižničarski izazov (15.)

Nakon posebnih izdanja Knjižničarskog izazova povodom Noći knjige, ovoga ponedjeljka vraćaju se naši naši knjižničari s preporukama za čitanje. Današnji izazov je Po rubovima duše autorice Marije Klasiček. Ne želimo vam puno otkrivati, jednostavno vas izazivamo na čitanje ove predivne priče!

Knjižničarski izazov (14.)

Današnji izazov otvara vječno pitanje- knjiga ili film?Koliko ste se puta zapleli u rasprave oko toga je li bolji film ili knjiga prema kojoj je snimljen? Mi znamo što naši knjižničari misle o tome, ali zato željno iščekujemo vaše komentare🌼.

Knjižničarski izazov (13.)

Od ponedjeljka do ponedjeljka, od izazova do izazova ⏳
Današnji izazov podsjeća na na matematičku verziju Šeherezadinih Priča iz 1001 noći, iznose se uzbudljivi događaji u kojima Beremiz dokazuje svoj matematički talent. Svako od poglavlja donosi jednu ili više matematičkih zagonetki i problema, no on ih rješava bez muke, stalno podižući svoj ugled.
Ako još niste čitali Čovjek koji je brojio hitro u Gradsku knjižnicu Beli Manastir, čekamo vas!

Knjižničarski izazov (12.)

Kako su nam se vremenske prilike pokvarile, pravo je vrijeme za dolazak u Knjižnicu po literaturu za čitanje. Ako nemate ideja za odabir, pogledajte naš današnji izazov. Ukoliko volite nešto neobično, pomalo strašno i jezivo, onda vas izazivamo da odaberete upravo ovu knjigu.

Knjižničarski izazov (11.)

Kad nam netko spomene Francusku, odmah se sjetimo Eiffelovog tornja, vina, ljubavi, šansone i dobrih knjiga. U današnjem izazovu izazivamo vas na čitanje knjiga iz francuske književnosti. Ako ne znate koju biste čitali, onda svakako pogledajte naš prijedlog.

Knjižničarski izazov (10.)

Proljeće je stiglo, a nadamo se da će uskoro stići i lijepo vrijeme. Ukoliko se želite pripremiti za sportske aktivnosti, bilo čitanjem ili praktičnim radom na nekim tehnikama, knjige iz današnjeg izazova prava su poslastica. Kako biste spremni dočekali lijepo vrijeme, izazivamo vas da posudite neku od ovih knjiga.

Knjižničarski izazov (9.)

Sjećate li se kada ste prestali čitati knjige za djecu i koja je bila prva knjiga koju ste čitali s odjela za odrasle? U današnjem Izazovu spomenut ćemo nekoliko knjiga koje bi mogle stajati i na dječjem odjelu, ali i na odjelu za odrasle. Ako ih niste čitali, izazivamo vas da to učinite!

Knjižničarski izazov (8.)

Današnji izazov je netipični ljubavni roman “Muzej izgubljenih ljubavi”. “Emocionalna snaga Muzeja izgubljenih ljubavi očita je od prve stranice i neće vas iznevjeriti. Ovi likovi dišu, vole, žaluju. Ostaju s vama.” Ukoliko imate predmet koji bi se savršeno uklopio u “Muzej prekinutih veza”, svakako pročitajte ovu knjigu. Izazivamo vas!

Knjižničarski izazov (7.)

Otkrijte što to zaudara u staroj oronuloj zgradi prepunoj svih mogućih vrsta insekata kao i zanimljivih likova. Otkrijte što to spaja staru palaču, jednu bombonjeru, dva istanbulska groblja, dvoje ruskih emigranata i Nepravdu Bašturskog u ovoj priči o Istanbulu, gradu u kojem se susreću dva kontinenta i dvije kulture.Jeste li čitali ovo djelo? Ako niste, mi vas izazivamo!😎

Knjižničarski izazov (6.)

Artemis je triler u kojem se radnja odvija u bliskoj budućnosti, u prvoj ljudskoj koloniji na mjesecu. Stvarne lokacije i stvarna ljudska zloća i taština, te nestvarni uvjeti, ali potencijalno itekako mogući, čine ovaj znanstveno-fantastični roman zanimljiv i napet do samog kraja.
Ako želite čitati nešto uzbudljivo, sa zdravom dozom humora, te bar na kratko pobjeći od nemilosrdne zemljine gravitacije, izazivamo vas.

Knjižničarski izazov (5.)

Što je ljubav?
Filozof Julian Baggini smatra kako je nemoguće dati odgovor na pitanje što je ljubav, jer ljubav nije jedna stvar. Ljubav za roditelje, partnere, djecu…
Sve te ljubavi imaju različite kvalitete, a svaka ima i svoje varijante –
slijepa, jednostrana, tragična, uporna, prevrtljiva, uzvraćena, zavedena, bezuvjetna.
Zato vas mi u današnjem izazovu izazivamo da nam vi kažete što je za vas ljubav, jer ono što mi jedino znamo nakon ovoga izazova je kako ljubav uistinu nikada ne poznaje granice.
Veselimo se vašim komentarima!

Knjižničarski izazov (4.)

Ponedjeljak je dan za novi Knjižničarski izazov. Ako dugo niste čitali ništa za djecu pozivamo vas da se odvažite i prihvatite ovotjedni zanimljiv izazov. Izazivamo vas!

Knjižničarski izazov (3.)

Svi lažu o svome životu. Što bi se dogodilo da za promjenu počneš govoriti istinu? Julian Jessop, ekscentrični sedamdeset devetogodišnji slikar ovom je rečenicom započeo priču o svojemu životu te ju zapisao u svjetlozelenu bilježnicu koju je zatim ostavio u kafiću u koji zalazi svaki dan. Clare Pooley britanska je autorica čija je knjiga Bilježnica neizgovorenih stvari ove jeseni došla i na naše police. Ovo je roman u kojem je teškoće moguće pobijediti, laži se pretvaraju u istinu, a ljubav je tu iza ugla, a ova hrabra priča je idealna za ove divne zimske dane. Posjetite knjižnicu i posudite ovu prekrasnu knjigu, izazivamo vas!

Knjižničarski izazov (2.)

Evo nas na početku novog tjedna, a ujedno je to i vrijeme za novi Knjižničarski izazov. Pogledajte video te, ako vas je imalo zaintrigirao naslov, pozivamo vas da prihvatite izazov.

Knjižničarski izazov (1.)

Početak tjedna za mnoge predstavlja popriličan problem i sumnjamo u to da mu se itko veseli… Ipak, ne trebate očajavati jer je Gradska knjižnica pripremila Knjižničarski izazov kojim ćete si olakšati početak radnog tjedna. Napravite sve da vam početak tjedna dobro počne, a sve ostalo će doći samo od sebe. Vjerujte nam, jer nismo ni mi ljubitelji ponedjeljka.

A sada prvi ovogodišnji izazov! Budite uz nas svakog ponedjeljka, izazivamo vas!

Prije izazova

Od 1998. godine, na dan 10. siječnja obilježava se Međunarodni dan smijeha.
Cilj obilježavanja ovog dana je da se ljudi što više smiju jer je smijeh najbolji lijek. U odrasloj dobi smijemo se oko 15 puta dnevno, a djeca to čine oko 400 puta na dan.
Kako bismo vas nasmijali i kako bismo novu godinu započeli sa smijehom, mi dajemo svoj doprinos.
Pozivamo vas da nas pratite svakog ponedjeljka u Knjižničarskim izazovima kako bismo vam predložili nešto za čitanje, ali naravno, danas se samo smijemo. Pogledajte kako smo snimali Knjižničarske izazove i s kakvim poteškoćama smo se susreli.

Skip to content